Tudástár - Egészségügyi kártevők

Csillárlégy

Csillárlégy /Fannia canicularis/


Megjelenése:
A 4-6 mm hosszú imágók a házi légyhez hasonlóak, de annál karcsúbbak. Színük feketés-szürke, a potroh két oldalán sárgás színű folt látható, a torhátukon három hosszanti fekete sáv húzódik. Szájszervük szívó működésű. A lárva jellegzetes: hát-hasi irányban lapított, rajta hosszabb-rövidebb, tüskeszerű nyúlványok találhatók. A nyúlványok a bábbölcsőn (pupárium) is megmaradnak.

 

Csillárlégy
Csillárlégy (imágó)

Életmódja:
Szinantróp, vagyis az ember közelében élő légyfaj. A megtermékenyített nőstények 5 napos koruktól kezdve csomókban rakják le petéiket. A lárvák változatos tenyészőhelyeken fejlődnek: háziállatok bélsarában, emberi székletben, állati tetemekben, bomló gyümölcsben, tejtermékben stb. Leginkább a baromfi és a sertés bélsarát kedveli. Az első stádiumú lárvák 1-2 nap alatt megjelennek. Fejlődésük három stádiumon keresztül ideális körülmények között (27°C-on, 65% relatív páratartalom mellett) 8-10 napig tart. A bábállapot kb. 7 napig tart. A petéből tehát ideális körülmények közt 2-3 hét múlva alakul ki az imágó. A pete kivételével minden fejlődési állapot képes áttelelni.

A hím rendszerint a lámpa, csillár körül ide-oda cikázva kering, innen kapta magyar nevét is. Nappal csak rövid időre pihen meg, éjszaka üldögél a csilláron, ahol apró, fekete ürülékét is hagyja. Az emberre nem száll rá. Tavasszal és nyár elején a helyiségekben gyakori lehet.

Elterjedése:
Kozmopolita faj.

Jelentősége:
Tömeges előfordulásukkal leginkább tojóházakban kell számolni, de olykor sertés- és lóistállókban, valamint tehenészetekben is nagy számban van jelen. Jelenlétükkel nyugtalaníthatják az állatokat és az ott dolgozókat. Kórokozók mechanikai vektoraként is jelentős lehet, és légylárva-fertőzöttséget (myiasis) is okozhatnak állatban és emberben egyaránt.

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Tudástár - Készletkártevők

Aranyszőrű tolvajbogár

Aranyszőrű tolvajbogár

Niptus hololeucus (Fald.)

Megjelenése:
Gömbölyű testű, 3-4,5 mm hosszú, pókra emlékeztető bogár, sűrű, aranysárga, testhez lapuló szörzettel, ami rezes csillogást kölcsönöz neki. Nyakpajzsa a potroh felől élesen elkeskenyedik. 7 mm-es lárvája fehéres, világosbarna fejjel, potrohának elejét sűrű szőrzet borítja, ami máshol ritkább.

 
Aranyszőrű tolvajbogár
Aranyszóró tolvajbogár
   

Életmódja:
A nőstény 20-40 petét rak le egyenként. 3-4 vedlés után a lárva begubózik. Életciklusa 4-6 hónap. Évente leginkább egy, de meleg raktárakban 2 nemzedék is várható. A bogár vis­zonylag ellenálló a hideggel szemben.
Dohos, háborítatlan raktárak repedéseiben, odúiban él, tömeges szaporodás esetén szomszédos környezetbe költözik.

Elterjedése:
Európa, Ázsia, Amerika.

Kártétel:
A lárvák a romlott gabonát és a zöldségfélét kedvelik. A költözködő bogarak jelentős káro­kat okozhatnak a szövetfélék, szőrme, bőr stb. kilyuggatásával.

A Kártevő katalógus a Detia-Degesch támogatásával készült el

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>