Tudástár - Egészségügyi kártevők

Aszalványmoly

Aszalványmoly /Plodia interpunctella/


Megjelenése:
Az imágó szárnyfesztávolsága 15-20 mm. A fej előrefelé csúcsos nyúlványt visel, az 1. pár szárny alapi fele sárgásfehér, hátsó fele sötétbarna színű, a 2. pár szárny egységesen sárgásszürke. A kifejlett lárvák 12-14 mm hosszúak, hengeres testűek és kitines fejtokkal rendelkeznek. A toron 3 pár láb, a potrohon 3 pár álláb figyelhető meg.

 

Aszalványmoly
Aszalványmoly (imágó)

Életmódja:
A raktárakban és a háztartásokban tárolt élelmiszert károsító molylepkék egyik leggyakoribb faja. Az aszalványmoly hernyója a legkülönfélébb raktározott anyagokban fejlődik. Leginkább gabonaféléket és ezek őrleményeit, mogyorót, földimogyorót, diót és egyéb növényi magokat, aszalt gyümölcsöt, szárított zöldséget, dohányt, szárított gyógynövényeket, fűszerféléket, csokoládét, szárazsüteményt és más édességeket fogyaszt táplálékként. De a háztartásokban, a kamrákban szinte minden raktározott élelmiszerféleséget károsíthat. Az imágó nem károsít, mivel nem táplálkozik és csak 5-7 napig él. A nőstény egyenként vagy kisebb csomókban rakja le petéit a táplálékul szolgáló anyag felszínére, összesen kb. 150-et. A kikelő lárvák fejlődési ideje a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a táplálék minőségétől, mennyiségétől függ. 5-7 lárvastádiummal 3-4 hét (meleg égöv) illetve 2-6 hónap (mérsékelt égöv) alatt fejlődik ki. A lárva tevékenysége során selyemszálakkal behálózza az élelmiszert. Az utolsó stádiumú lárva a bebábozódás előtt kimászik a terményből.

Az aszalványmoly fűtött helyiségben egész éven át folyamatosan fejlődik, az éjjel és nappal egyaránt repülő imágók egész évben megfigyelhetők. Fűtetlen raktárakban és lakásokban a kifejlett hernyók és a bábok képesek áttelelni. Évente 2-6 generációja lehet.

Aszalványmoly hernyója

Elterjedése:
Kozmopolita faj.

Kifejlett aszalványmoly

Jelentősége:
A lárva táplálkozásával és az élelmiszer szennyezésével tetemes gazdasági kárt okozhat. A molyok ürülékével, váladékaival, elpusztult tetemeivel szennyezett táplálék elfogyasztása gyomor-bélpanaszokat okoz.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Tudástár - Készletkártevők

Aszalványmoly

Aszalványmoly

Plodia interpunctella (Hübn.)

Megjelenése:
Szárnyának fesztávolsága 14-20 mm. Nyugalmi helyzetben, csukott szárnyakkal 8-10 mm hosszú. Első szárnyának végei bronzszínűek, belső végei pedig világosszürkék - okker-sárgák. Hernyója sárgásfehér, néha vöröses vagy zöldes; barna feje van, 17 mm hosszúra nő.

Életmódja:
A nőstény kb. 60-300 petét rak le egyenként vagy kisebb fürtökben. A kifejlett lárva szor­galmas fonó, gubózás előtt (selyemgubó) valamilyen repedésbe, odúba költözik. Életcik­lusa a hőmérséklettő' I függ, Közép-Európában 2-6 hónapig tart. Melegebb vidéken 3-4 hétre csökkenhet. Minden második nemzedék hernyója a gubóban hibernál.

Elterjedése:
Világszerte.

Kártétel:
Előfordul raktárakban, silókban, malmokban élelmiszergyárakban és a háztartásban is. Megtámadja a szárított zöldségfélét, fűfélét, aszalt gyümölcsöt, dióféléket, kakaóbabot, csokoládét, marcipánt, tejport, magvakat; gyakrabban a gabonát és gabonakészlt-ményeket, de csak a csirát kedveli.

A Kártevő katalógus a Detia-Degesch támogatásával készült el

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>