Tudástár - Egészségügyi kártevők

Bögölyök családja

Bögölyök családja /Tabanidae/


Megjelenésük:
Az imágók nagyméretű, zömök testű legyek, testhosszuk kb. 1-2 cm, színük és mintázatuk változatos. Összetett szemeik meglehetősen nagyok, színesek. Csápjaik három, tapogatóik két ízűek. Az egy pár hártyás szárny nagyméretű, erezete szembetűnő.

 

Marhabögöly
Marhabögöly (imágó)

Életmódjuk:
Csak a nőstény képes vérszívásra, szúró-szívó szájszerve segítségével. Elsősorban a reggeli órákban történik a vérszívás, kizárólag a szabadban, általában víz közelében, nedves, árnyékos erdőkben, ligetekben. Ismertek olyan fajok, ahol a nősténynek a peterakáshoz előzőleg nincs szüksége vérszívásra, és olyanok ahol a nősténynek vérre van szüksége a peték érleléséhez. Petéiket vizek közelében, növények, kövek felületére helyezik el, csomókban, egyszerre kb. 200-1000 darabot. A lárvák a nedves talajban, vagy a vízben fejlődnek, és többnyire ragadozó életmódúak, rovarlárvákat fogyasztanak. A lárvák kb. 7-11 alkalommal vedlenek, és fejlődésük akár 2-4 évig is eltarthat. Európában évente egy nemzedékük van.

Elterjedésük:
Több, mint 3500 fajuk ismert, a hazai fajok száma 58.

Jelentőségük:
Rendkívül fájdalmas vérszívásával nyugtalanítja az állatokat. Vérszívása jelentős vérveszteséget okoz, és a szúrcsatornából tovább szivároghat a vér. Csípésük mind az állatoknál, mind az embernél allergiás bőrreakciót válthat ki. Szerepük kórokozók mechanikai és biológiai vektoraként is jelentős lehet. A bögölycsípés helyén myiasis is kialakulhat. A legjelentősebb fajok a Tabanus, Chrysops és Haematopota génuszokba tartoznak.

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

Tudástár - Készletkártevők

Aranyszőrű tolvajbogár

Aranyszőrű tolvajbogár

Niptus hololeucus (Fald.)

Megjelenése:
Gömbölyű testű, 3-4,5 mm hosszú, pókra emlékeztető bogár, sűrű, aranysárga, testhez lapuló szörzettel, ami rezes csillogást kölcsönöz neki. Nyakpajzsa a potroh felől élesen elkeskenyedik. 7 mm-es lárvája fehéres, világosbarna fejjel, potrohának elejét sűrű szőrzet borítja, ami máshol ritkább.

 
Aranyszőrű tolvajbogár
Aranyszóró tolvajbogár
   

Életmódja:
A nőstény 20-40 petét rak le egyenként. 3-4 vedlés után a lárva begubózik. Életciklusa 4-6 hónap. Évente leginkább egy, de meleg raktárakban 2 nemzedék is várható. A bogár vis­zonylag ellenálló a hideggel szemben.
Dohos, háborítatlan raktárak repedéseiben, odúiban él, tömeges szaporodás esetén szomszédos környezetbe költözik.

Elterjedése:
Európa, Ázsia, Amerika.

Kártétel:
A lárvák a romlott gabonát és a zöldségfélét kedvelik. A költözködő bogarak jelentős káro­kat okozhatnak a szövetfélék, szőrme, bőr stb. kilyuggatásával.

A Kártevő katalógus a Detia-Degesch támogatásával készült el

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>