Rágcsálók ürülékének megkülönböztetése

2022.10.17 20:29

Hogy azonosíthatjuk be ürülék alapján, hogy milyen rágcsálóval is állunk szemben?

Az egérürüléket a patkányétól mérete alapján még elég egyszerűen el lehet különíteni, bár laikusoknak néha ez sem biztos, hogy egyszerű feladat. Azonban a vándorpatkány és a házi patkány exkrementumának megkülöböztetéséhez mindenképpen ajánljuk az alábbi képet:

Habár a házi patkány igen ritka hazánkban (Lenti és Csesztreg térségében találkoztunk vele), azért időnként mégis gondot jelenthet felismerése. Erre a patkányfajra adottságainál és életmódjánál fogva inkább jellemző, hogy magasabb, nehezebben megközelíthető területeken él. Így például padláson talált patkány ürülék esetén érdemes azt megvizsgálni, hiszen házi patkány esetén teljesen máshogy néz ki a védekezés.

A két patkányfaj ürülékét - méretükön kívül - a vándorpatkánynál jellemező tompa és a házi patkánynál jellemző hegyes végződés különbözteti meg egyértelműen. A vándorpatkányéra azt is szoktuk mondani, hogy kapszula formájú, míg a házi patkányéra inkább azt, hogy orsó formájú.

A szín alapján történő elkülönítést önmagában nem ajánljuk, hiszen az ürülék színét az is befolyásolja, hogy mennyire friss, illetve hogy az állat pontosan mivel táplálkozott.

A rágcsálók életmódjáról és biológiájáról ITT és ITT olvashatnak bővebben!

Biztos, hogy az ürülék rágcsálótól származik?

Sok esetben a gyanús nyom nem kártevő rágcsálótól, vagy nem is rágcsálótól származik. De milyen más állat ürülékével találkozhatunk még gyakran környezetünkben?

  1. Denevér:


    Ilyen látvány fogadhatja, ha a denevéreknek bejárása van padlására.

    És egy videó az egér ürüléktől való megkülönböztetés egy nagyon egyszerű módjáról:

    Ahogy a videón is látható, az egér és a denevér ürüléke hasonló nagyságú és színű, formailag el lehet különíteni, de a legfontosabb különbség: az egéré kemény, míg a denevéré nagyon könnyen porlad.
     
  2. Nyest:

    Ezzel az állattal rengeteg embernek meggyűlik a baja, így az ürüléke is eléggé "közismert":

    Kép forrása: https://tracksandsigns.blogspot.hu/2010/10/marten-dropping.html

Fentieken felül még rengeteg állat ürülékével téveszthető össze akár a patkány, akár az egér ürüléke.

Házilagos rágcsálóirtáshoz mindenféle hatékony eszközt és irtószert megtalál a csapdashop.hu oldalon.

Ugyanazokat a termékeket áruljuk az oldalon, amivel mi is végezzük a rágcsálóirtási munkáinkat.