Tudástár - Egészségügyi kártevők

Aszalványmoly

Aszalványmoly /Plodia interpunctella/


Megjelenése:
Az imágó szárnyfesztávolsága 15-20 mm. A fej előrefelé csúcsos nyúlványt visel, az 1. pár szárny alapi fele sárgásfehér, hátsó fele sötétbarna színű, a 2. pár szárny egységesen sárgásszürke. A kifejlett lárvák 12-14 mm hosszúak, hengeres testűek és kitines fejtokkal rendelkeznek. A toron 3 pár láb, a potrohon 3 pár álláb figyelhető meg.

 

Aszalványmoly
Aszalványmoly (imágó)

Életmódja:
A raktárakban és a háztartásokban tárolt élelmiszert károsító molylepkék egyik leggyakoribb faja. Az aszalványmoly hernyója a legkülönfélébb raktározott anyagokban fejlődik. Leginkább gabonaféléket és ezek őrleményeit, mogyorót, földimogyorót, diót és egyéb növényi magokat, aszalt gyümölcsöt, szárított zöldséget, dohányt, szárított gyógynövényeket, fűszerféléket, csokoládét, szárazsüteményt és más édességeket fogyaszt táplálékként. De a háztartásokban, a kamrákban szinte minden raktározott élelmiszerféleséget károsíthat. Az imágó nem károsít, mivel nem táplálkozik és csak 5-7 napig él. A nőstény egyenként vagy kisebb csomókban rakja le petéit a táplálékul szolgáló anyag felszínére, összesen kb. 150-et. A kikelő lárvák fejlődési ideje a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a táplálék minőségétől, mennyiségétől függ. 5-7 lárvastádiummal 3-4 hét (meleg égöv) illetve 2-6 hónap (mérsékelt égöv) alatt fejlődik ki. A lárva tevékenysége során selyemszálakkal behálózza az élelmiszert. Az utolsó stádiumú lárva a bebábozódás előtt kimászik a terményből.

Az aszalványmoly fűtött helyiségben egész éven át folyamatosan fejlődik, az éjjel és nappal egyaránt repülő imágók egész évben megfigyelhetők. Fűtetlen raktárakban és lakásokban a kifejlett hernyók és a bábok képesek áttelelni. Évente 2-6 generációja lehet.

Aszalványmoly hernyója

Elterjedése:
Kozmopolita faj.

Kifejlett aszalványmoly

Jelentősége:
A lárva táplálkozásával és az élelmiszer szennyezésével tetemes gazdasági kárt okozhat. A molyok ürülékével, váladékaival, elpusztult tetemeivel szennyezett táplálék elfogyasztása gyomor-bélpanaszokat okoz.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Tudástár - Készletkártevők

Vörösbarna lapos gabonabogár

Vörösbarna lapos gabonabogár

Cryptolestes (Laemophloeus) ferrugineus (Steph.)

Megjelenése:
A legkisebb gabonabogár-féle, mindössze 1,5-2 mm hosszú. Vörösesbarna színű, lapos, hosszú és vékony testű, szárnyfedői majdnem kétszer olyan hosszúak, mintamilyen szé­lesek. Feje és nyakpajzsa meglehetősen nagy, hosszú csápjai vannak. Vékony, sárgás­fehér lárvái 3-4 mm hosszúak, mozgékonyak és begubóznak.

 

Vörösbarna lapos-gabonabogár

Életmódja:
A nőstény 100-400 petét rak a gabonaszem repedései köré. Életciklusuk a hőmérséklettől függően 5-12 hét. A bogár a gabonaszemen kívül vagy belül fejlődik ki. Ellenálló viszonylag alacsony, de a magas hőmérséklettel szemben is.

Elterjedése:
Világszerte, de főleg a mérsékelt égövben.

Kártétel:
Megtámad mindenféle gabonát és gabonakészitményt, de rizst, száritott gyümölcsöt, földi­mogyoró-magvakat, fűféléket, olajos magvakat és takarmánypogácsát is. Főleg másod­lagos kártevő, vagyis más rovarokkal együtt jelentkezik, de lehet elsődleges is, mivel a lárvák és a kifejlett rovarok az egészséges magvakat is megtámadják. Gyors és tömeges szaporodása a tárolótér felmelegedését okozza. Súlyos károkat okozhat a magtárakban és a sörárpában, mivel csirákkal is táplálkozik.

A Kártevő katalógus a Detia-Degesch támogatásával készült el

<< 22 | 23 | 24 | 25 | 26 >>