Tudástár - Egészségügyi kártevők

Aszalványmoly

Aszalványmoly /Plodia interpunctella/


Megjelenése:
Az imágó szárnyfesztávolsága 15-20 mm. A fej előrefelé csúcsos nyúlványt visel, az 1. pár szárny alapi fele sárgásfehér, hátsó fele sötétbarna színű, a 2. pár szárny egységesen sárgásszürke. A kifejlett lárvák 12-14 mm hosszúak, hengeres testűek és kitines fejtokkal rendelkeznek. A toron 3 pár láb, a potrohon 3 pár álláb figyelhető meg.

 

Aszalványmoly
Aszalványmoly (imágó)

Életmódja:
A raktárakban és a háztartásokban tárolt élelmiszert károsító molylepkék egyik leggyakoribb faja. Az aszalványmoly hernyója a legkülönfélébb raktározott anyagokban fejlődik. Leginkább gabonaféléket és ezek őrleményeit, mogyorót, földimogyorót, diót és egyéb növényi magokat, aszalt gyümölcsöt, szárított zöldséget, dohányt, szárított gyógynövényeket, fűszerféléket, csokoládét, szárazsüteményt és más édességeket fogyaszt táplálékként. De a háztartásokban, a kamrákban szinte minden raktározott élelmiszerféleséget károsíthat. Az imágó nem károsít, mivel nem táplálkozik és csak 5-7 napig él. A nőstény egyenként vagy kisebb csomókban rakja le petéit a táplálékul szolgáló anyag felszínére, összesen kb. 150-et. A kikelő lárvák fejlődési ideje a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a táplálék minőségétől, mennyiségétől függ. 5-7 lárvastádiummal 3-4 hét (meleg égöv) illetve 2-6 hónap (mérsékelt égöv) alatt fejlődik ki. A lárva tevékenysége során selyemszálakkal behálózza az élelmiszert. Az utolsó stádiumú lárva a bebábozódás előtt kimászik a terményből.

Az aszalványmoly fűtött helyiségben egész éven át folyamatosan fejlődik, az éjjel és nappal egyaránt repülő imágók egész évben megfigyelhetők. Fűtetlen raktárakban és lakásokban a kifejlett hernyók és a bábok képesek áttelelni. Évente 2-6 generációja lehet.

Aszalványmoly hernyója

Elterjedése:
Kozmopolita faj.

Kifejlett aszalványmoly

Jelentősége:
A lárva táplálkozásával és az élelmiszer szennyezésével tetemes gazdasági kárt okozhat. A molyok ürülékével, váladékaival, elpusztult tetemeivel szennyezett táplálék elfogyasztása gyomor-bélpanaszokat okoz.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Tudástár - Készletkártevők

Raktári gabonamoly

Raktári gabonamoly

Nemapogon granellus

Megjelenése:A lepke szárnyának fesztávolsága 10–14 mm. Első szárnya szürkésbarna, elmosódott, ezüstfehér és sötétbarna foltokkal. Egyszínű hátsó szárnyai fénylő fehéresszürkék.  A „fehér gabonakukacnak” nevezett hernyó 8–12 mm hosszú, a feje barna, teste sárgásfehér. A báb barnássárga.

Aranyszőrű tolvajbogár

Életmódja:
Magyarországon évente két nemzedéke fejlődik ki (melegebb éghajlaton akár több is). A második nemzedék hernyói telelnek át. Április és szeptember között rajzik. Kerüli a fényt – ideértve a mesterséges fényforrásokat is.  A legveszedelmesebb raktári kártevők egyike. Megtalálható mindenhol, ahol állandó jelleggel száraz vagy szárított növényi terméseket, illetve gombát tárolnak. Károsítja a gabonafélék minden faját és fajtáját, a szemtermést éppúgy, mint a lisztet. Megtalálható a száraztésztában, szárított növényeken, gyógynövényeken, olajos magvakon, a szárított gomba egyik legjelentősebb kártevője. A hernyók kívülről rágják táplálékukat, és közben szövedéket szőnek maguk köré. Kártétele főleg a párás levegőjű raktárakban lehet súlyos, ahol az erősebben károsított gabona meg is dohosodik. Kártétele jórészt elkerülhető, illetve erősen csökkenthető, ha az árut szárazon tartjuk, a raktárat gondosan szellőztetjük. Mint minden raktári kártevő, a raktári gabonamoly ellen is hatásos megelőző védekezés a raktárak állandó ellenőrzése és a gyors anyagmozgatás.  Éjjel repkednek. Egy-egy gabonaszemen egy-két petét helyeznek el. Egy-egy hernyó mindig több gabonaszemet rág meg, és a megrágott szemeket kis zsákocskává szövi össze. Ősszel a telelni készülő hernyók elhagyják a felhalmozott gabonát, és ahogy telelő helyet keresve kóborolnak, selyemszerű fonalat hagynak maguk után. Tavasszal bábozódnak.

Elterjedése:
Európában és Észak-Amerikában terjedt el, így hazánkban is mindenfelé megtelepedett.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rakt%C3%A1ri_gabonamoly

<< 21 | 22 | 23 | 24 | 25 >>