Hangyairtás házilag – módszerek, javaslatok

2018.01.26 12:21

Cikkünkkel nem szeretnénk bizonytalan hatásfokú „népi módszerek” kipróbálására buzdítani senkit, de ezek közül is bemutatjuk a veszélytelen eljárásokat. Nem célunk továbbá szándékosan arra a következtetésre jutni, hogy hangyairtáshoz mindenképpen szakember bevonása szükséges, hiszen az esetek jó részében a hangyák ellen házilag is sikerrel felvehetjük a harcot. Hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy a hangyák alapvetően nem egészségügyi kártevők, hanem hasznos állatok és nem minden esetben szükséges és ésszerű az irtásuk. Szabadban, lakóterünktől távol kifejezetten veszélyes lehet a környezetre nézve a hangyákkal szembeni beavatkozás - ezen kívül jogszabályokba is ütközhet. Arról, hogy milyen esetekben ajánljuk a hangyák elleni védekezést itt írtunk részletesen. Fáraóhangyák ellen nem javasoljuk a házilagos, egyéni védekezést, így ezen faj kolóniái elleni védekezésre az alábbi cikk nem vonatkozik!

Mit tehetünk a hangyamentesség érdekében?

Van pár alapvető szabály, melyeket célszerű betartani, ha nem szeretnénk otthonunkba kéretlen látogatókat vonzani:

 • Étkezés után távolítsuk el a morzsákat!
 • A víztócsákat töröljük fel, amit lehet, próbáljunk szárazon tartani!
 • Ne hagyjunk elől ételt/cukros italt!
 • A réseket, repedéseket igyekezzünk kiiktatni, tömíteni!
 • A hulladékot minél előbb vigyük ki a házból!

Hangyairtás házilag

Hatékony fellépés a hangyákkal szemben lakosság számára elérhető, szabad forgalmú készítményekkel

Hangyák megjelenése, rajzása, vonulása esetén nem muszáj rögtön szakembert hívni, érdemes lehet előbb megpróbálkozni néhány házilagos módszerrel. A cél minden esetben a boly felszámolása legyen, hiszen ezzel tudjuk tartósan távol tartani otthonunktól a szorgos barátainkat.

Erre a legalkalmasabb módszer valamelyik szabad forgalomban kapható hangyairtó csalétek alkalmazása. Ezekhez bármelyik mezőgazdasági boltban, áruházban hozzá lehet jutni. Akármelyiket választjuk, lényeges, hogy mindig a használati útmutató szerint járjunk el. A csalétket/csalétekdobozt mindig a hangyák vonulási útjába kell helyezni, és érdemes kiiktatni minden más táplálékforrást (morzsa, elől maradt élelmiszer, stb.), hogy a csalétek megfelelően vonzó legyen számukra. Ez idő alatt nem javasolt egyéb, felületkezelő rovarirtó készítmény (aeroszol, rovarirtó permet, porozószer, stb.) használata, ugyanis ez a vonzó hatást ronthatja.

Fontos tudni, hogy a hatékony irtáshoz türelem kell: először is meg kell figyelni, a hangya felveszi-e a csalétket; amennyiben igen, akkor meg kell várnunk, amíg a dolgozók megetetik a királynőt és a lárvákat – ez pedig eltarthat pár hétig. A dolgozók egy része nem biztos, hogy egyhamar elpusztul, de azok már nem fognak új kolóniát alapítani.

Házilagos módszerek irtószer nélkül - avagy "népi módszerek"

Sokan nem szeretnének irtószert kihelyezni otthonukban: kisgyermek jelenléte miatt, vagy csak mert szeretnék természetes módon orvosolni a problémát. Sajnos sok esetben azt tapasztaljuk, hogy ezek a módszerek nem oldják meg az esetet, viszont mivel az alapanyagok jó része megtalálható a konyhákban, ezért aki szeretne, megpróbálkozhat az alábbi eljárásokkal:

 • levendula vagy fodormenta illóolaj csepegtetése a járataikba
 • sütőpor, szódabikarbóna illetve fahéj kiszórása a vonulási útvonalakra
 • citromkarika kihelyezése a vonulási útvonalakra
 • cukorból és vízből készült massza, kihelyezése a kritikus helyekre

Ha a fenti módszerek hatásának kérdésessége, vagy az alkalmazásukkal járó kellemetlenségek elriasztják ezen praktikáktól, van más lehetőség is a biztonságos hangyairtásra: a gélezéssel történő kezelés. Ez ugyan nem irtószermentes, de emberre és állatra nézve teljesen biztonságos. Err ől részletesen itt írtunk. ->

Mikor ajánlott szakembert hívni?

Amennyiben a házilagos módszerek nem hozták meg a várt eredményt:

 • a házi praktikák nem váltak be
 • a hangyairtó csalétket nem veszik fel a hangyák
 • a hangyák felveszik a csalétket, de már több hete semmi változást nem lehet érzékelni a hangyák vonulásának gyakoriságában, a dolgozók szemmel felmérhető számában
 • a táplálék-, folyadékmegvonás, rések-repedések tömítése sem hozta meg a sikert

Arról, hogy milyen esetekben javasolt szakembert hívni hangyákkal kapcsolatban itt írtunk részletesen. ->

A hangyairtásról bővebben itt olvashat! ->

A különféle hangyafajok biológiájáról itt tájékozódhat részletesebben! ->