Darázscsapda: minden amit tudni kell róla. Kimerítő válaszokat adunk a darazsak csapdázásával kapcsolatban!

2022.01.25 19:02

Spóroljon: nem biztos, hogy az irtás a megoldás. Lehet, hogy egy házilag elkészíthető eszközzel jobb eredményt érhet el!

Két olyan eset adódhat amikor a darázscsapda jobb megoldás lehet, mint a darázsirtás.

Tavasszal, ahogy kijön a jobb idő hirtelen nagyon sok hívást kapunk darázsirtással kapcsolatban. Ilyenkor viszont nem biztos, hogy az irtás vállalása és elvégzése a jó megoldás. Ennek oka, hogy nem tudjuk a fészkeket kezelni, mert azokat még nem építették fel. Ez tehát az egyik eset – ilyenkor sokkal okosabb és hatékonyabb megoldás lehet a csapdázás. Ennek okait lejjebb még kifejtjük.

A másik ilyen helyzet már a nyári évszakhoz köthető: ha nincs fészek, de van egy csomó darázs. Erről is később írunk részletesen. Itt is a csapdázás segíthet!

Az interneten rengeteg különböző leírást olvashatunk ebben a témában. Ezek közül szinte mind nagyon jól működhet. A cél mindig a csapdába csalt darazsak folyadékba fulladása. Mielőtt azonban az Olvasó elveszne a sok ötlet között, szeretnénk egy pontos képet adni arról, hogy mikor, és milyen csalétekkel érdemes próbálkozni. Emellett bemutatunk egy nagyon egyszerű – házilag fabrikálható – darázscsapdát, ami tényleg jól működik. Ha nem szeretne bajlódni a barkácsolással, csalétekkeveréssel – természetesen lehetősége van szabad forgalomban lévő, készen kapható, legtöbbször feromont tartalmazó darázscsapdát vásárolni.

Mikor használjuk?

Két esetben javasoljuk darázscsapda kihelyezését:

  1. Királynők elfogása tavasszal:
    Az ősszel megtermékenyített nőstény a telet ledermedve vészeli át. Tavaszi ébredése után megfelelő helyet keres fészke számára és hozzálát a kolónia megalapításához. Az első generáció kifejlődéséig a királynő feladata nemcsak a fészeképítés, de a lárvák felnevelése, táplálása is. Ilyenkor a darazsaknak elsősorban fehérjére van szükségük, ebből adódóan a csalétket is ehhez igazítjuk: a királynő tavaszi csapdázásra alkalmas csalétek tehát valamilyen húsdarab lehet. Nagyon fontos, hogy a csapdába öntött pár dl víz tetején fent kell maradnia a csaléteknek, hogy a vonzó hatás minél intenzívebb legyen. Pontosan nem tudjuk meghatározni a csapdázásra megfelelő időszakot, de ez időjárástól függően március eleje és május eleje közé tehető.
  2. Folyadék után kutató, de máshol fészkelő darazsak likvidálása:
    Rengetegszer előfordul, hogy valahol nagyon sok a repkedő darázs, de nincs a közelben fészkük. Ez általában annak köszönhető, hogy a nyári szárazságban, a darazsak az életben maradásukhoz keresik a nedvességet. Ilyenkor sokan azt hiszik, hogy megoldás, ha kihívnak egy rovarirtót és az jól körbefúj mindent. Ez egyrészt nem is hatásos, de főleg nem beszélhetünk tartós hatásról. Másrészt iszonyatosan környezetszennyező és az emberre sem közömbös a rengeteg vegyszer amit egy ilyen műveletnél ki kell juttatni. A darazsak elleni megfelelő, irtásukat célzó kezelés minden esetben a fészekkezelés. Így, abban az esetben, ha fészek nincs, csak nagyon sok darázs, megoldás lehet (ha nem is 100%-os) a darázscsapdák kihelyezése. Ebben az esetben viszont inkább a cukor tartalmú csalétkekkel fogunk jó eredményt elérni. Erről részletesebben lejjebb írunk.

Hogy készítsünk darázscsapdát házilag?

Nagyon sokféle ötlettel találkozni az interneten. Az egyszerűséget és a hatékonyságot jól lehet ötvözni a következő módon:

Hozzávalók:

  • 1 db PET palack: javasoljuk élénk színű - például citromlé (általában citromsárga) kiürült palackjának alkalmazását, hiszen az élénk szín ráerősíthet a vonzó hatásra
  • 1 db cipőfűző
  • ragasztószalag

darázscsapda készítés hozzávalói

Eszközök:

  • olló
  • esetleg egy lyukasztó, vagy fúró, ha nem elég hegyes az olló
  1. Vegyünk egy PET palackot és vágjuk ketté kb. a kupak menete alatt 5 cm-rel.
  2. A levágott „tölcsért” kupak nélkül dugjuk bele (menettel lefelé) a talp részbe.

    Darázscsapda készítés lépésről-lépsre
     
  3. Az illesztést rögzítsük: tekerjük körbe ragasztószalaggal. (Ez a lépés nem kötelező.)

    Majdnem kész a darázscsapda
     
  4. Az így elkészült csapdát, tetejétől számítva kb. 1 cm-rel lejjebb lyukasszuk át két helyen, egymással szemben.
     
  5. Praktikus ekkor feltölteni a lejjebb ismertetett csalétekkel, de ráérünk később is.
     
  6. A két lyukon húzzuk át a cipőfűzőt, így már fellógathatjuk bárhova.

    Házilag készített darázscsapda.

A darázscsapda kihelyezését mindig lógatva javasoljuk, hiszen állítva könnyen feldőlhet. A megfelelő kihelyezési pontok megtalálása általában egy kis kísérletezést igényel: ha pár nap alatt nem kezdenek el gyűlni a darazsak a csapda alján, érdemes áthelyezni egy másik, darazsak által látogatott helyre.

Profi recept a vonzó csalétekhez

Ahogy írtuk a királynők tavaszi csapdázást inkább fehérjetartalmú csalétekkel valósíthatjuk meg. Erre nincs konkrét javaslatunk, bármilyen állottabb, kevésbé friss hús – például pár napos sonka – megteszi. Itt inkább arra hívjuk fel a figyelmet, hogy először öntsünk fel a palackot kb. a harmad részéig vízzel, és utána dobjuk bele a csalétket. A csalétek fent kell, hogy maradjon a vízen a legjobb vonzó hatás eléréséhez.

Érdekesebb lehet a nyáron, nagy melegben repkedő példányok rabul ejtését megkönnyítő csalétek receptje:

0,5 liter csalétek elkészítéséhez:

  • 2 dl sör
  • 2 dl cukros szörp
  • 1 dl ecet (legjobb a borecet) → ez a méhek távol tartását szolgálja
  • pár csepp mosogatószer → ez a folyadék felületi feszültségét csökkenti, hogy a darázs ne tudjon megmaradni annak tetején

A darázscsapdából kifogyó csalétket lehet pótolni is, de ha nagyon sok már bent az elpusztult darázs inkább öntsük ki és töltsük fel újra.

Mikor hívjon szakembert?

Ha bármilyen kérdése lenne, szívesen segítünk ingyenes tanácsadással! Ezen kívül, ha darázsfészekkel áll szemben: forduljon hozzánk bizalommal darázsirtással kapcsolatban is!

A darázsirtásról bővebben itt olvashat! ->